Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Autor
Bartnik Maria (?-2002)
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Stachowicz Krystyna
(1)
Rok wydania
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Książka Bartnik i Stachowicz została podzielona na dziesięć części, według rodzaju potraw lub ich głównego składnika. Mamy więc zupy, sosy, napoje, desery, potrawy z ziemniaków, warzyw, mąki, kasz, sera oraz jajek. Każdy rozdział jest poprzedzony krótkim wstępem zawierającym informacje na temat właściwości danego produktu. Jest też kilka cennych porad, np. jak obchodzić się z ziemniakami, jakiego rodzaju mąki użyć do klusek czy naleśników albo jak gotować kasze, by uzyskać pożądaną sypkość.
"Potrzebę upowszechnienia prostych potraw, mogących wzbogacić i urozmaicić codzienne posiłki, dyktują nie tylko warunki ekonomiczne, a więc potrzeba oszczędzania, ale również zdrowie domowników. Warto wiedzieć, że potrawy najprostsze, tzw. ludowe, należały niegdyś do najzdrowszych. Trzeba żałować, że w pogoni za miejską modą zostały one z kuchni wiejskiej wyeliminowane" - piszą we wstępie do "Potraw prostych, oszczędnych i zdrowych" autorki książki, Maria Bartnik i Krystyna Stachowicz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83609 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej